Sv.Lenart.jpg

Misel

V dajanju prejmemo.
Skozi odpuščanje nam je odpuščeno.
Skozi umiranje (jaza) se rodimo v večno življenje.

sv. Frančišek Asiški

Štolnine in darovi od 1. 9. 2022

Slovenski škofje so na 130. redni seji Slovenske škofovske konference, ki je bila 9. maja 2022 v Ljubljani, potrdili štolnine in darove, ki začnejo veljati v vseh škofijah s 1. septembrom 2022.

V spodnji preglednici so objavljene priporočene višine štolnin in darov ob nekaterih pastoralnih, bogoslužnih in administrativnih dogodkih.

V skladu s kan. 947 ZCP se morajo duhovniki izogibati vsakršnega videza trgovanja ali kupčevanja, ko gre za opravila, ki so našteta v tej tabeli. Upoštevajo naj tudi določilo kan. 945, § 2 in mašujejo po namenu vernikov v slabem socialnem in ekonomskem stanju, če niso prejeli nobenega daru oz. je bil dar manjši od predvidenega. Priporočeni dar za birmovalca oz. voditelja slovesnosti, kot je zapisan, je v pomoč pri presoji glede daru.

Vsak duhovnik lahko sam presodi v okviru velikosti župnije in svojih možnosti, da izroči dar.

 

Sam imam pomisleke, če so škofje izbrali pravi čas za to spremembo, zato poudarjam: štolnine so prostovoljni darovi in ta dar ne pogojuje izvedbe maše, poroke, pogreba ali česarkoli drugega. Pomemben in važen je namen (mašni spomin, poroka…) in ne denar, ki se ob tem daruje.

Je pa res, da v Sloveniji so prav štolnine tiste, ki omogočajo življenje duhovnikov. Drugih dohodkov, razen Vaših darov duhovniki zaenkrat nimamo.

 

štolnine2022

Piškotke uporabljamo za izboljšanje naše spletne strani. Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information