Sv.Lenart.jpg

Misel

Če v srcu ni božjega ognja, njegove ljubezni, njegove miline, kako naj mi, ubogi grešniki, ogrejemo srca bližnjih?

papež Frančišek

Pashalne jaslice v župnijski cerkvi

  jaslice1
Na Slovenskem imamo dolgo tradicijo postavljanja jaslic. Med ljudmi so najbolj razširjene jaslice, ki prikazujejo Kristusovo rojstvo in jih postavljamo v času božiča. V teh jaslicah je v ospredju sveta družina, poznamo pa še druge vrste jaslic, med katerimi so tudi tako imenovane pashalne oziroma velikonočne jaslice. Te so precej redke po naših župnijah, opisujejo pa celotno Jezusovo življenje - začenši z oznanjenjem in konča z vstajenjem. Pokažejo in razložijo glavne dogodke njegovega življenja na jasen, preprost in interaktiven način. 
Tovrstne jaslice smo letos prvič postavili tudi v župnijski cerkvi. Hvala g. Darku Žmavcu, g. Mirku Sirku in Filipu Sirku za pomoč pri sestavljanju in postavitvi.
 jaslice2
G. župnik Pučko je pashalne jaslice pred leti videl v Italiji, kjer so te tudi kupljene. Istočasno je ena od lenarških družin, ki je obiskala sorodnike v Nemčiji,  s seboj prinesla osnutek tamkajšnjih velikonočnih jaslic. Povedala je, da so tudi v Nemčiji izredno redke. 

 

Jaslice na slikovit in zanimiv način prikazujejo vse pomembnejše postaje Kristusovega življenja - od oznanjenja, njegovega rojstva, prvega čudeža v galilejski Kani, napoved starčka Simeona in prerokinje Ane, da je Jezus božji sin, do Jezusovega učenja, krsta, prihoda v Jeruzalem, zadnje večerje, umivanja nog, obsodbe, molitve na Oljski gori, samomora Jude, žreba vojakov za Kristusova oblačila, bičanja, srečanja z Veroniko, križevega pota, smrti na križu, položitve telesa Mariji v naročje, položitve v grob in vstajenja. 

jaslice3

Vabljeni na ogled jaslic, ki bodo med nami do Binkošti.

 

Več fotografij si lahko ogledate TUKAJ.

 

 

Piškotke uporabljamo za izboljšanje naše spletne strani. Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information