Sv.Lenart.jpg

Misel

Prijateljstvo je neopisljivo razkošje, da se z nekom počutimo popolnoma varne, ne da bi morali izbirati misli ali tehtati besede.

George Eliot

Investicije 2021-2022

 

Investicije 2021-22

 

1. Tlakovci in odvodnjavanje okrog cerkve

Pred leti – leta 2012 je bil izveden projekt tlakovanja in odvodnjavanja okrog cerkve. Del med glavnim oltarjem in šolo pa takrat ni bil zaključen. Zaradi posledice delovanja vlage v cerkvi je potrebno ta projekt zaključit in urediti odvodnjavanje predvsem meteornih vod okrog cerkve. Tudi na prvem informativnem sestanku s predstavniki Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije je bilo odvodnjavanje okrog cerkve in župnišča opisano kot prednostna naloga. Namreč ti dve investiciji na zunaj ne bosta prinesli velikih sprememb, a bosta poglavitno pripomogli k daljšemu obstoju vseh ostalih vzdrževalnih del.

Predlog investicije urejanje tlakov in odvodnjavanja okrog cerkve je sledeč:

Investicije2021-22

Predračun za to investicijo, ki ga trenutno imamo je 22345,52 EUR.

Za ta projekt smo se tudi prijavili na razpis Ministrstva za kulturo - sofinanciranje obnovitvenih del za ohranjanje varovanih sestavin nepremičnih spomenikov in njihovih delov. Državo smo zaprosili za pomoč v višini 10000 EUR. Upajmo, da bomo na razpisu uspešni.

Župan občine Lenart je v priporočilu k razpisu zelo lepo opisal pomen te obnove in s tem zaključku urejanja okolice cerkve: "Občina Lenart smatra, da je cerkev sv. Lenarta kulturno-sakralni objekt lokalnega in regionalnega pomena, del slovenske kulturne dediščine, ima pomembno vlogo v javnem dogajanju, služi skupnosti in je namenjen javnosti, zato ga je potrebno varovati, vzdrževati in obnavljati ter za to nameniti javna sredstva."

Na predlog Zavoda za varstvo kulturne dediščine se bo kot zaključek tega projekta ob grofovskem vhodu uredilo spominsko obeležje, ki nas bo spominjalo in opominjalo na grofe iz Hrastovca, ki so pokopani v grobnici naše cerkve: Günther Herberstein, Elizabeta Scherfenburg roj. Herberstein, Wolfgang Erazem grof Herberstein in Erazem Friderik iz grofovske družine Herberstein. To je razvidno iz prepisa bakrenih plošč, ki so jih našli 4. julija 1867 ob odprtju grobnice. Kot piše v uvodu v prevod kronike in tudi bakrenih ploščic v slovenščino sta prevedla msgr. dr. Jožef Smej in Marica Kramberger iz Lenarta leta 1992. Veliko župljanov že danes se več ne spomni, da je grobnica pod trenutno cerkvijo in prav je, da je vsaj obeležje na cerkvi na pomembne može in žene, ki so s svojim delom pripomogli k izgradnji in delovanju ne samo župnije sv. Lenart, ampak tudi kraja.

 

2. Odvodnjavanje okrog župnišča.

Z istim izvajalcem kot bo izvajal odvodnjavanje in urejanje tlakov okrog cerkve bi želeli urediti tudi odvodnjavanje okrog župnišča. Kar nekaj Vas je že spraševalo kdaj bomo začeli z urejanjem fasade na župnišču. Preden se lotimo fasade na župnišču je potrebno urediti odvodnjavanje okrog župnišča in nekaj let pustiti, da se zidovi primerno osušijo. Podobno kot okrog cerkve bomo tudi okrog župnišča uredili drenažni pas.

 

3. Klančina za invalida in dostop invalidom v župnišče

Istočasno kot prej opisana projekta želimo tudi urediti dostop za gibalno ovirane osebe – invalidom v župnišče. Občina Lenart je in želi z leti postati še bolj invalidom prijazno mesto in prav je, da tej usmeritvi lokalne skupnosti sledimo tudi v župniji. Ob spodnjem vhodu, kjer je tudi dostop za Karitas bi uredili dostop namesto sedanjih stopnic z klančino. S tem bomo tudi omogočili dostop invalidom do spodnjih prostorov župnišča. Tudi sam sem v tem času že doživel, da sem moral kake podatke pisat na stopnišču župnišča, ker sedaj ni mogoče, da bi z vozičkom prišel v župnišče. Tako za odrasle, kot za otroke. Hkrati bo ta klančina koristila za dovoz hrane župnijski Karitas in v zimskih mesecih za transport drv do peči.

 

4. Dokončanje ureditve prostorov Župnijske Karitas

Že lansko leto smo pričeli z odstranjevanjem ometov v sedanjem skladišču župnijske Karitas. Zardi vplivov vlage jih je bilo potrebno sanirati. V lanskem letu smo predpripravili vse za montažo sistemu Lunos za zračenje in uravnavanje vlage v prostoru. Letos želimo dokončati omete in prostore predati v namen nadaljnjemu delu župnijske Karitas.

 

5. Ureditev in ponovno tesnjenje oken v župnišču

Že v lanskem letu je bilo načrtovano, da se izvede obnova oken v župnišču. Okna je potrebno na novo prebrusiti in zatesniti. Ta dela bi bila že dokončana v kolikor nas ne bi doletela epidemija koronavirusa Covid-19. Veroučenci in tudi starši ste mogoče kdaj doživeli, da je v veroučni učilnici bila kaka mlakuža, ki je bila posledica le tega. Po ogledu več potencialnih izvajalcev, so se vsi strinjali, da so okna kvalitetna in bi jih bilo škoda zamenjati. Po mnenju vseh bo za nadaljnje obdobje dovolj učinkovit ukrep, da okna se prebrusijo, na novo pobarvajo in zasteklijo. Okviren predračun del je bil lansko leto 3600 EUR. Za delo imamo dovoljenje zavoda za varstvo kulturne dediščine.

 

6. Novo ozvočenje v cerkvi

Veliko ljudi se Vas je pritoževalo, da ne slišite dovolj jasno in s težavo sodelujete pri sveti mašni daritvi. Predvsem darove stolnine v tem letu in v prihodnjih letih bomo uporabili za to izboljšavo. V tem letu smo za stolnino do danes zbrali 660 EUR.

Za predračune smo se pozanimali pri večjih izvajalcih po župnijskih cerkvah v Sloveniji. V ožjem izboru sta dva izvajalca z mednarodnimi referencami – oba prihajata iz nemškega govornega področja. To sta Seis Akustik – Strässer in Phoenix proffesional audio. Predvsem prvi imajo v slovenskem prostoru zelo veliko referenc – ozvočenje so izvedli v veliko župnijskih cerkva – na zadnje v cerkvi sv. Martina v Velenju in v naši bližini na Koreni. Prav tako pa v treh stolnih cerkvah – stolnica Ljubljana, Maribor in Celje. Predračuna obeh podjetij sta skoraj identična 10420,80 EUR : 10133,26 EUR. V obeh predračunih je načrtovan nov ojačevalec v zakristiji, ojačevalec za indukcijsko zanko in namestitev indukcijske zanke (za lažjo slišnost vseh, ki uporabljajo slušni aparat) ter prav tako 3 brezžične mikrofone.

 

7. Radehova – cerkev sv. Marije Pomagaj

V cerkvi v Radehovi je od zatekanja popustil tram ob zvoniku. Zamenjali bomo preperel tram in ga zamenjali z novim ter ob tem, ko bomo imeli delno odprto streho uredili pločevino okoli zvonika, da v prihodnje bo manj možnosti, da bi zamakalo.

Že prej so bile v Radehovi določene razpoke, po potresu na Hrvaškem se je tudi število teh razpok povečalo. Iščemo rešitve, da se te razpoke sanirajo. Na ogledu in popis škode so opravili iz zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki so vse te razpoke poslikali in popisali. Enako so naredili tudi na župnišču in cerkvi.

 

 

 

Tako Vam predstavljamo dela, ki jih imamo namen izvesti v bližnji prihodnosti. Dela bomo izvajali s tempom, kot nam ga bo dopuščali zbrani darovi. To so investicije, ki bodo imele dolgoročne učinke in jih bomo odplačevali na daljše obdobje. Za večino del imamo že pridobljeno soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Najbolj nujna investicija trenutno je ureditev tlakovcev okrog cerkve ter strehe v Radehovi. Prosimo Vas za pomoč v obliki prostovoljnih darov. Zavedamo se posebno težke korona situacije, a na žalost smo tukaj pred odločitvijo ali puščamo stvari propadat ali pa naredimo korake obnove in s tem zaščitimo predvsem našo župnijsko cerkev, cerkev v Radehovi in župnišče.

Svoj dar lahko darujete:

1. Na župnijski TRR SI56 0410 2000 0757 460 odprt pri NKBM Maribor s kodo CHAR in namenom Obnova tlakov

2. V župnijski pisarni.

3. V ta namen bodo šle nabirke za prvo nedeljo v mesecu, redno Vas bomo obveščali ob zbranih sredstvih.

Tokrat smo se odločili za prošnjo za darove, ker z rednimi darovi ob mašah ne zmoremo pokrivati sprotnih stroškov in še razmišljati o vzdrževalnih investicijah.

 

 

Hvala za Vaše darove – tako materialne, kot tudi za molitveno podporo vseh projektov in načrtov, da bi doprinesli ne samo k prenovi cerkve kot stavbe, ampak tudi Cerkve, občestva vernih.

Marjan Pučko, župnik s člani gospodarskega sveta.

Piškotke uporabljamo za izboljšanje naše spletne strani. Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information