Sv.Lenart.jpg

Misel

Če v srcu ni božjega ognja, njegove ljubezni, njegove miline, kako naj mi, ubogi grešniki, ogrejemo srca bližnjih?

papež Frančišek

FRANČIŠKOV SVETNI RED (FSR)


Sv. Frančišek Asiški (1182-1226) je ustanovil po navdihnjenju Svetega Duha tri redove: prvi red (frančiškani, minoriti, kapucini), drugi red (klarise - po sv. Klari Asiški) in tretji red (za kristjane v svetu).
V Frančiškovem času in neposredno po njem se imenujejo setre in bratje, ki živijo po zgledu sv. Frančiška, pa kljub temu ostajajo v svetu (v svojih družinah in pri svojem delu).

  • "Frančiškov", ker si ljudje, ki vstopijo v to skupnost, prizadevajo, da bi živeli evangelij po zgledu sv. Frančiška. Prevzema jih njegov duh in navdušuje njegova radikalnost.
  • "svetni", ker člani živijo v svetu (v svojih dužinah, na svojem delovnem mestu, pri svojih poklicnih dolžnostih). Ne vstopajo v samostane ali podobne ustanove (razen "tretjerednih samostanskih redov"),
  • "red", ker gre za ustanovo, za katero stoji avtoriteta Cerkve. Cerkev potrjuje tak način življenja, mu določa potrebne okvire, obrede, potrjuje Vodilo, Konstitucije, Obrednik in drugo. Obenem Cerkev računa na primerno življenje, pričevanje in molitev članov FSR.


FSR je organizirana skupnost, katere člani živijo po vsem svetu. Šteje preko dva milijona seter in bratov ter kandidatov te skupnosti.
Red vodi Mednarodni svet, ki ima svoj sedež v Rimu.
Vsak narod ima svoj Narodni svet, potem so možne delitve na Pokrajinski svet in krajevna bratstva.
Zunanje znamenje pripadnosti je križ "Tau" - frančiškovski križ.

Krajevno bratstvo FSR  Sv. Lenart v Slov. goricah je bilo kanonično ustanovljeno leta 2003.

Piškotke uporabljamo za izboljšanje naše spletne strani. Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information