Sv.Lenart.jpg

Misel

Vloga iskrenega človeka je - zelo težka vloga.

 Gorki

Starši

Vabimo, da se ob začetku novega šolskega leta pridružite prvemu Tednu vzgoje

 

Geslo tedna: »Blagor sinu, komur je mati prvi, oče drugi, moder in pošten šolnik tretji učitelj, ki ni samo učitelj, marveč tudi skrben krščanski odgojitelj. « bl. Anton Martin Slomšek

 

Letos bo prvič potekal Teden vzgoje, od 2. do 9. septembra 2018. Vzgoja je pomembno poslanstvo staršev, učiteljev in vseh vrst vzgojiteljev. V svojem bistvu vzgoja pomeni spremljanje razvoja osebnosti. Otroci in mladostniki se razvijajo v zrele osebnosti, spremljajo pa jih različni ljudje. Da bi bila vzgoja čim bolj kakovostna, da bi vsi vzgojitelji bili na pravi način ob svojih varovancih, Teden vzgoje posvečamo Bogu. Ta teden, ko se pričenja novo šolsko leto in tudi novo katehetsko leto bomo prosili božjega blagoslova in božjega varstva na vse vzgojno delo.

 

Vabimo, da se teden po vseh župnijah zaključi z blagoslovom šolskih torbic, 9. 9. 2018.

Z blagoslovom šolskih torbic, ki pomeni tudi blagoslov otrok, staršev in učiteljev, kličemo božje varstvo. Otroke izročamo v Božje roke, jih redno blagoslavljamo in zanje molimo.

 

Naj imajo naši učenci prave vzgojitelje, v družini, v šoli in na župnijah.

Teden vzgoje pospremimo z molitvijo in aktivnim sodelovanjem.

 Pripravljalni odbor Tedna vzgoje

 
 
IZJAVA O VZGOJI
Spoštovani starši, učitelji in učenci!
 
Dragi učenci!
Ob začetku novega šolskega leta vam želim vse dobro. Morda boste v prvih dneh res nekoliko pogrešali počitniško sproščenost, a kmalu se boste lahko začeli veseliti uspehov, ki jih boste doživljali ob novih spoznanjih, novih prijateljstvih, predvsem pa ob vedno jasnejšem zavedanju, kako se z vsako novo nalogo, z vsako novo knjigo, širijo vaša obzorja, raste vaše znanje in se poglablja vaše razumevanje sebe in sveta okoli vas. Spodbujam vas, da se ne uči samo vaša glava, ampak da to, kar vam bo povedano, vedno presoja tudi srce. Učite se vedno bolj spoznavati, kaj je dobro in kaj je slabo, kaj je pošteno in kaj je krivično, kaj gradi in kaj podira. Zato vam priporočam, da se o vsem naučenem pogovarjate s svojimi starši, ki vas imajo radi in vam bodo prav zaradi tega pomagali rasti.
 
Dragi učitelji!
Čeprav so že stari latinci sestavili pregovor, da kogar bogovi sovražijo, ga naredijo za učitelja, je vendar vaš poklic eden najlepših na svetu in zahvaljujem se vam, da ste se zanj odločili in ga opravljate. Res je, da je danes veliko govorjenja o pomanjkljivostih, napakah in stranpoteh našega izobraževalnega sistema, vendar vi niste izobraževalni sistem. Vi bodite za učence, ki so vam zaupani, avtoriteta. Pa ne toliko avtoriteta v današnjem pomenu besede, kjer gre za veljavo, moč in vpliv. Prevečkrat se to lahko sprevrže v spopad za veljavo, moč in vpliv. Bolj bodite avtoriteta v etimološkem pomenu: tisti, ki uči, ki piše; torej tisti, ki svoje znanje in svoje poglede piše v duha učen-
cev. Ali še bolje, bodite avtoriteta v smislu tistega, kar pomaga rasti.
 
Dragi starši!
Vaša razpetost se bo z novim šolskim letom še povečala. Nič več samo služba in dom, ampak še toliko drugih dejavnosti, s katerimi boste skušali svojim otrokom dati kar največ za življenje. Vem, da danes nekaj velja tisti, ki ima čim več dejavnosti. To hlastanje po količini se je preselilo tudi v našo skrb za vzgojo in izobraževanje otrok. Čim več krožkov, čim več dejavnosti, da nam ne bo kdo očital, da nismo dovolj poskrbeli zanje. Drage mame, dragi očetje, otrokom ne morete nikoli dati nič večjega, kot da jim dajete sami sebe. Nikoli naj ne dobijo občutka, da so pomembne njihove dejavnosti ali njihovi uspehi ne pa oni sami. Naj vedno čutijo, da jih imate radi zaradi njih samih in ne
zaradi njihovih dosežkov. Tudi na govorilnih urah in roditeljskih sestankih naj bo to v ospredju: kako je z otrokom, kaj doživlja in kaj potrebuje, ne pa kakšne ocene je dosegel. Skrb za otroka in ne za njegove ocene naj bo središče sodelovanja med vami in učitelji.
 
Vsem vam, učencem, učiteljem in staršem želim, da bi se v novem šolskem letu predvsem veselili drug drugega, da se boste lahko tudi skupaj veselili napredka. Vsem želim Božjega blagoslova in Marijinega varstva.
NADŠKOF MSGR. STANISLAV ZORE
 

Upognjen oče

Upognjen oce

Zadnjič sva se z ženo sprehajala po Golovcu in srečala družino – oče in mama v poznih tridesetih, hčerka – kakih 12 let, sin kakih 8. Prav ste prebrali, srečala sva družino, ki se je sprehajala po gozdu. To je danes kar velika redkost. Da oče in mama odtrgata od ekranov otroke in jih odpeljeta v gozd. Po navadi srečujeva le posameznike ali pare s psi – pogosto z več psi, tudi s štirimi psi. Ali pa tekače.

Preberi več

druzina

Zato je družina kraj,

kjer starši postanejo prvi učitelji

v veri svojih otrok.

Gre za »obrtniško« nalogo,

ki se prenaša z osebe na osebo:

»In če te nekega dne

tvoj sin vpraša […]

mu odgovori« (2 Mz 13,14).

Tako bodo različni rodovi

zapeli pesem Gospodu:

»mladeniči in mladenke,

starčki in otroci!« (Ps 148,12).

                 (papež Frančišek, AL 15)

DRUŽINSKI ROŽNI VENEC  

 

Družine otrok iz 1., 2., 3. in 4. razreda, torej starši in otroci, lepo vabljeni k družinskemu rožnemu vencu v četrtek, 15.10. 2015 ob 1730.

Ta skupna molitev bo posebna.

rozni venec 2015 800x600 1

Nadaljevali bomo z večerno sv. mašo, če vam bo čas dopuščal.

 

Lepo vabljene tudi druge družine otrok iz višjih razredov.

 

Ta molitev se bo lepo vključila v Sinodo o družini, ki sedaj poteka v Rimu.

 

 

BrezSKRBNO otroštvo?

 

 

Dragi starši, se spominjate časov, ki se jim je včasih reklo brezskrbno otroštvo? Kaj pomeni besedna zveza brezskrbno otroštvo danes? Se spominjate tekanja čez drn in strn in strganih hlač, igre na ulici in igriščih brez prisotnosti odraslih, smeha ob rabutanju sadja pri sosedih, razbite šipe na zastekljenem balkonu ob robu improviziranega nogometnega igrišča?

Preberi več

 

Srečanje družin naše dekanije, 30. avgust 2015

 

V nedeljo, 30. avgusta 2015, smo vabljeni na duhovno, kulturno medgeneracijsko srečanje družin iz župnij naše dekanije in sicer k Sv. Rupertu v Voličino.

Vabljeni ste vsi v družini, mož in žena, otroci, babica in dedek in drugi, ki ste vključeni v družino vašega doma. Za vse bo priskrbljeno.

Pridite, tudi vaši duhovniki vas pričakujemo!

 

PROGRAM:

  • ob 1400 molitev za družine pred Najsvetejšim
  • ob 1430 predavanje in pogovor ter delavnice za otroke
  • ob 1600 sveta maša
  • po sv. maši agape z družabnimi igrami

 

Lepo vabljene vse družine iz Zakonskih skupin in druge družine iz naših župnij.

 

plakatSDDL2015-page-001

Mami, greva na faks
 
 
 Sin je bil v soboto na informativnem dnevu na pedagoški fakulteti. Pravi, da so nekatere dijake, kmalu študente – torej so stari kakih osemnajst let, na informativni dan pospremile njihove mame. Mame so se zanimale, kako je z vpisnimi pogoji in še vse drugo jih je zanimalo. Ko bo čas za vpis na fakulteto, bodo – mame seveda – izpolnile tudi formularje za vpis in hodile na govorilne ure. Tudi v medijih sem zasledil zapis na to temo. Celo anketo so objavili, kjer je kar četrtina glasovala za to, da bi bili pripravljeni svojega otroka spremljati na informativni dan na fakulteto.

Preberi več

Ati, pridi pome v "lajf"!

 

Vrtenje

Pred časom sem na spletnem omrežju opazil vabilo na zabave, ki jih – po fotografijah s teh zabav sodeč – obiskujejo pretežno mladi med šestnajstim in petindvajsetim letom.

Predstavljajte si, da gre vaša šestnajstletna srednješolka konec tedna malo ven, »v lajf«. Vprašate jo, kam gre, pa pravi »malo ven«. Ne ve točno. Prav lahko bo končala v kakšnem nočnem klubu, ki vrata odpre šele ob 11h zvečer. Za vstopnino 15 evrov bo imela na razpolago glasbo in neomejene količine alkohola. Takole reklamirajo:»Vsa pijača je v neomejenih količinah brezplačna celo noč«. Prav mogoče bo  dobiti tudi druge substance, ki pomešane z alkoholom, intenzivneje sproščujoče delujejo.

Preberi več

Vabilo na zakonsko in družinsko svetovanje

 

Spoštovani!

 

Pošteno smo že zakorakali v adventni čas, čas v katerega v ospredje vstopajo odnosi, družina, partnerji in otroci. A kakor pri vseh stvareh v življenju tudi na teh področjih doživljamo vzpone in padce.

Preberi več

 Zgodba o očetu in sinu


Oče in sin sta sedela na zofi v dnevni sobi. Njuno zatopljenost v branje je prekinil vrabec, ki je priletel na okensko polico. 80-letni oče se je nasmehnil in hudomušno vprašal svojega 45-letnega, visoko izobraženega sina: »Kaj je to, sin?«...

Preberi več

Piškotke uporabljamo za izboljšanje naše spletne strani. Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information