Sv.Lenart.jpg

Misel

Kar na svetu človek seje,
to bo tam po smrti žel,
kar je dobrega pripravil,
bo veselo s seboj vzel.

bl. A. M. Slomšek

Dekanijsko srečanje molivcev za duhovne poklice

 

26. januarja 2013 je v župniji Sv. Lenart v Slovenskih Goricah potekalo dekanijsko srečanje animatorjev in molivcev za duhovne poklice. Srečanje je vodila s. Štefka Klemen, vodja Centra za duhovne poklice (CDP) iz Maribora. Namen srečanja, ki se ga je udeležilo skoraj 50 posameznikov iz različnih župnij lenarške dekanije, je bil vzpostaviti živo pastoralo poklicev na župnijski ravni, usposobiti župnijske animatorje za duhovne poklice in pritegniti čim širši krog ljudi k prizadevanjem za duhovne poklice.

 

Najprej je v cerkvi Sv. Lenarta potekala molitvena ura za duhovne poklice, sledilo je izobraževanje udeležencev, nato pa delo po skupinah. Izpostavljen je bil problem pomanjkanja duhovnih poklicev, duhovniki se starajo, bogoslovcev in novomašnikov pa je zelo malo. V bogoslovju je samo 5 bogoslovcev iz naše škofije v vseh letnikih. Zato je pomembna molitev za duhovne poklice: osebna molitev, molitev v družini, molitveni skupini, župniji…Pomembna je molitvena zveza za duhovne poklice, ki ponekod že deluje in jo je potrebno oživiti, ter obhajanje prvih četrtkov. In kako pritegniti čim več ljudi, da bodo molili za duhovne poklice? Najprej je tu osebni vzgled, začeti je treba pri sebi, z osebno molitvijo, postom in žrtvami v ta namen. Pomembno je, da se vzpodbuja molitev v družinah, kjer se duhovni poklici rojevajo. Navdušiti je potrebno mlade, otroke, starše in starejše, tore vse. Vsi v župniji smo odgovorni za nove duhovne poklice! Pri vsem tem pa je seveda tudi velikega pomena, kako jaz govorim o duhovnikih doma, v službi in ali resnično molim za njih ali raje opravljam? Nekdo je celo dejal, da ima župnija takšnega duhovnika kot si ga zasluži oz. si ga izmoli.

 

Ob koncu se je izobraževanje nadaljevalo s prijetnim druženjem ob krofih. Udeleženci so ugotavljali, da so takšna srečanja zelo potrebna in jih je treba izvajati tudi v prihodnje.

Če vas pa zanima, kako živijo bogoslovci, redovniki in redovnice, ste prisrčno vabljeni, da se udeležite Dneva odprtih vrat za duhovne poklice, ki bo v soboto 2. marca 2013. Namenjen je mladim, otrokom, staršem, molivcem in vsem članom molitvenih občestev. Iz prve roke boste izvedeli, kako jih je Bog poklical in kaj je bistvo njihovega življenja?

Več informacij najdete na spletni strani: http://cdp.nadskofija-maribor.si

 

M.G.

Piškotke uporabljamo za izboljšanje naše spletne strani. Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information