Sv.Lenart.jpg

Misel

Vloga iskrenega človeka je - zelo težka vloga.

 Gorki

95 let škofa dr. Jožefa Smeja

 

V sredo, 15. februarja 2017, je  95. rojstni dan praznoval škof msgr. dr. Jožef Smej, ki zadnji mesec okreva pri nas v Domu sv. Lenarta.

 

Bog vas živi!

Ohranjaj in vodi vas v 100 let in naprej, Vam voščimo tudi lenarški farani. Veseli smo, ker v naši sredini povezujete tukajšnje življenje z Božjo prisotnostjo.

Skof Smej

 

Pred 95. leti se je 15. februarja v Bogojini v Prekmurju rodil teolog, pisatelj, prevajalec in upokojeni mariborski pomožni škof doktor Jožef Smej. Zgodnje otroštvo je preživljal v svojem rojstnem kraju prav v času, ko je tamkajšnjo znamenito župnijsko cerkev Gospodovega vnebohoda preurejal sloviti arhitekt Jože Plečnik. Leta 1969 je v Mariboru postal stolni vikar in prošt, kasneje generalni vikar in leta 1983 mariborski pomožni škof. Objavil je vrsto zgodovinskih študij, ki zadevajo kulturno in slovstveno zgodovino Prekmurja. Napisal je roman o Ivanu Baši (1991) in Štefanu Kuzmiču, več nabožnih del, med njimi Križev pot (1995) in zgodovino župnijske cerkve v Murski Soboti, svoje pesmi pa je izdal v knjigi Kaplja na vedru (1992). Oktobra leta 2015 je postal častni občan Maribora. Tako verujoči kot neverujoči današnjega jubilanta škofa dr. Jožefa Smeja cenijo kot blagega, širokega in srčnega človeka. Sedaj prebiva v Domu Svetega Lenarta pri Lenartu v Slovenskih goricah.

Piškotke uporabljamo za izboljšanje naše spletne strani. Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information