Sv.Lenart.jpg

Misel

Če v srcu ni božjega ognja, njegove ljubezni, njegove miline, kako naj mi, ubogi grešniki, ogrejemo srca bližnjih?

papež Frančišek

Blagoslov traktorjev in kmetijskih priključkov, 22. april

Ob svetovnem dnevu Zemlje je v prostorih Žipa Lenart potekal prvi blagoslov traktorjev in ostale mehanizacije v Lenartu. Blagoslova se je udeležilo nekaj več kot 50 traktorjev, med njimi so bili tudi tisti, ki jih upravljajo najmlajši kmetovalci. Na blagoslovu je bil prisoten tudi župan Občine Trnovska vas Alojz Benko in župan mag. Janez Kramberger. Zbrane je nagovoril idejni pobudnik in soorganizator dr. Mitja Krajnc, ki je povedal, da je nadvse vesel odličnega odziva. Družina Krajnc je tudi ob tej slovesnosti skupaj z vaščani Šetarove prepleskala kapelico, ki stoji v neposredni bližini Žipa.

 blagoslov traktorjev1

Ob blagoslovu je lenarški župnik Marjan Pučko poudaril, da so za blagoslov izbrali najbolj primeren datum - svetovni dan Zemlje.

blagoslov traktorjev5

 "Upam si trditi, da danes ne potrebujemo ekoloških gibanj. Rabimo vas, kmete. Vi znate kaj je dobro za vašo zemljo, in vem, da delate tisto, kar je dobro za zemljo, ker vsak izmed vas če bo svojo zemljo uničil ve, da drugo leto ne bo imel pridelka. In zato skrbno skrbite, da ta zemlja rodi iz leta v leto, in iz desetletja v desetletje, iz stoletja v stoletje. Tisti, ki živimo brez kmetijskih površin, v mestu ali pa v blokih, velikokrat tega ne znamo ceniti. Dobro pa je, da se kdaj pa kdaj srečamo z vami in vidimo vaš trud, vidimo vaše žrtve, vidimo vaše delo," je povedal Marjan Pučko, lenarških župnik.

blagoslov traktorjev3

Po uvodnih pozdravnih nagovorih direktorja Žipa dr. Mitja Krajnca in župana mag. Janeza Krambergerja je sledil blagoslov traktorjev s priporočilom sv. Izidorju za varno delo skozi to leto ter priporočitev sv. Marku za blagoslovitev in varstvo polj, sadovnjakov in vinogradov ter obvarovanje pred nesrečami. Udeleženci so se na koncu zadovoljno zbrali ob pogostitvi, ki sta jo pripravili članice in člani Društva vinogradnikov Lenart in Društvom kmečkih žena in deklet Lenart.

blagoslov traktorjev4

 Nina Zorman

https://www.ovtar24.si

 

Hvala vsem, ki ste pomagali, da je ideja blagoslova traktorjev postala tudi realnost. Hvala vsem udeležencem, ki ste se v tako lepem številu odzvali. Hvala lastnikom starodobnikov iz Trnovske vasi in Pernice.


Hvala vsem, ki so pomagali k izvedbi dogodka - družini Krajnc, Žipu Lenart, Društvu vinogradnikov Lenart, Društvu kmečkih žena in deklet Lenart, Občini Lenart in Kreativni Piki.

 

Hvala družini Krajnc in vaščanom Šetarove, da ste ob tej priložnosti prepleskali fasado kapele.

 blagoslov traktorjev8

Več fotografij si lahko ogledate TUKAJ.

Piškotke uporabljamo za izboljšanje naše spletne strani. Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information