Sv.Lenart.jpg

Misel

Če v srcu ni božjega ognja, njegove ljubezni, njegove miline, kako naj mi, ubogi grešniki, ogrejemo srca bližnjih?

papež Frančišek

Ostension v Franciji, maj 2023

Od 18. do 21. maja 2023 je v mestu Saint Leonard de Noblat v Franciji  potekal Ostension. Ostencije v tem kraju so del Limousinskih Ostencij, ki so od leta 2013 na Unescovem seznamu nesnovne kulturne dediščine. Beseda Ostension izvira iz latinske besede ostendere, kar pomeni pokazati, dati, biti viden in v krščanskem pomenu to pomeni izpostaviti relikvije svetnikov, jih izpostaviti v češčenje in v procesiji ponesti po mestu. To dogajanje se ponavlja na vsakih 7 let.

 fra26

 V župniji sv. Lenart v Slovenskih goricah smo se skupaj z Občino odzvali vabilu in se prvič in edini iz Slovenije priključili temu dogajanju. V kraju kjer je živel in je pokopan naš župnijski zavetnik sv. Lenart, se nas je zbralo 29 delegacij iz 14 držav, blizu 600 romarjev iz vse Evrope.

 fra58

fra59

 

 Pred 7. leti 2016, so na zadnjih Ostencijah, ustanovili mednarodno združenje svetega Lenarta: Fil-leo - The International Federation of Associations and Places dedicated to Saint Leonard. V soboto popoldne je potekal občni zbor združenja med katerim je Lenart v Slovenskih goricah (občina in župnija) postal del tega mednarodnega združenja. Večerna maša v soboto je bila romarska, vodil jo je tamkajšnji upokojeni škof msgr. Blondel. Gostitelji so pripravili sprejem in večerjo za vse udeležence iz tujine.

  fra16

V nedeljo so najprej odprli ječo, ki je del glavnega oltarja v kateri so shranjene relikvije sv. Lenarta. Nato je sledila sveta maša, ki jo je vodil domači limoški škof msgr. Bozo. Popoldne je bila procesija z relikvijami sv. Lenarta po ulicah starega dela mesta. V procesiji so se predstavile različne organizacije in delegacije z banderami in glasbo oblečeni v tradicionalna oblačila in noše. Na žalost je prijetno  vzdušje, ki si ga je ogledalo več tisoč ljudi nekoliko pokvaril dež, ki je zajel mesto proti koncu procesije.

  fra28

Kot pozornost in zahvalo gostiteljem smo jim podarili leseno maketo naše župnijske cerkve, ki bo postavljena ob drugih maketah cerkva iz Evrope v cerkvi sv. Lenarta ter košaro z dobrotami iz Slovenskih goric.

fra38

 

Bogato duhovno, kulturno in mednarodno druženje smo tako zaključili in se podali proti domu z željo, da se čez 7 let spet vrnemo na to mednarodno srečanje.

 fra60

fra64

 

V vmesnem času posamezne župnije vabijo na njihova praznovanja. Že letos – 13.8. do 20. 8. smo povabljeni na Malto. V kraj Kirkop, kjer je izredno aktivna tamkajšnja godba – »Ghaqda Muzikali San Leonardu Hal Kirkop A.D.1858«, ki je tudi aktivno gostovala s svojim koncertom. Godbo lahko spremljamo na njihovem youtube kanalu TUKAJ.  

 Malta

 

Naslednje leto smo povabljeni od 29.6. do 3.7.2024 v mestu Panza na otoku Ischia blizu Neaplja.

Ischa

 

V letu 2025 pa smo povabljeni v župnijo in občino Bad Sankt Leonhard im Lavanttal.

 

skulptura

Več fotografij si lahko ogledate TUKAJ.

Piškotke uporabljamo za izboljšanje naše spletne strani. Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information