Sv.Lenart.jpg

Misel

Če v srcu ni božjega ognja, njegove ljubezni, njegove miline, kako naj mi, ubogi grešniki, ogrejemo srca bližnjih?

papež Frančišek

Statistika za leto 2023

 

STATISTIKA ZA LETO 2023

 

Krsti v letu 2023

V letu 2023 je bilo 44 krstov (17 fantov in 27 punc) – 11 zakonskih, 3 civilnozakonski in 30 nezakonskih. Krstov leta 2022 je bilo 37.

 

Poroke v letu 2023

V letu 2023 smo imeli 9 porok, v letu 2022 pa 6 porok.

 

Pogrebi v letu 2023

V letu 2023 smo imeli 31 pogrebov v 2022 pa 37 pogrebov.

Pokopali smo 20 moških in 11 žensk.

Najstarejši moški je bil star 91 let, najmlajši 35 let. Najstarejša ženska je bila stara 99 let, najmlajša 55 let. Pokojnih, ki so sprejeli pred smrtjo prevideni (prejeli zakramente bolniškega maziljenja, spovedi in obhajila) jih je bilo 4, medtem ko lansko leto 12.

 

Verouk

V letošnjem letu verouk obiskuje 230 veroučencev (od 1. do 8. razreda). Osnovno šolo Lenart po podatkih iz letošnjega letnega delovnega načrta v tem letu obiskuje 490 otrok (534 vseh). Torej verouk obiskuje 46,94 % vseh osnovnošolskih otrok.

 

Verski tisk v letu 2023

Naročnikov Družine smo v letu 2023 imeli 9, naročnikov Ognjišča smo v letu 2023 imeli 14 ter 2 naročnika Mohorjevih knjig v letu 2023.

 

V tem letu smo duhovniki po Vaših namenih darovali 726 maš

Eno mašo na dan sem daroval jaz – župnik, ostale mašne namene sta opravila g. nadškof dr. Franc Kramberger ter v mesecu novembru in decembru tretji mašni namen g. Jure Sojč, nadškofov tajnik.

Hvala v imenu nas vseh, da ste s tem omogočali naše preživetje. Uradno plačilo vsakega duhovnika je dar za mašni namen in vsak duhovnik lahko daruje en mašni namen na dan. Drugi mašni namen ali tretji mašni namen, ki ga daruje isti dan se odda na nadškofijo kot binacija, trincija...

 

Obisk nedeljske maše

Obhajil smo razdelili okoli 18.000, leto prej 17.000.

 

Finančno poročilo

V tem letu je bilo 60292,01 € prihodkov in 79315,18 € odhodkov. Torej smo letos v »minusu« za 19023,17 €. Ta minus je pokrit iz varčevanja v prejšnjih letih za namen obnove kapele sv. Sebastijana.

Največji izdatki v tem letu so bili:

   - Obnova Sebastjanove kapele in oltarja 17565,17 €,

   - Luči v cerkvi in učilnici 5895,35 € in

   - Dogradnja ozvočenja  4650 €.

 

Prihodki so v večini od vaših darov v cerkvi, župnišču ali ob kaki drugi priložnosti:

   - namensko ob pogrebih – dar za cerkev – za oltar 5205 EUR; do sedaj skupaj zbrano v ta namen 18443 EUR.

   - vpis k verouku starši: 4150 EUR

   - prispevek države za obnovo kipov na oltarju sv. Sebastijana: 2599,36 EUR

   - najemnine njiv + Gregorčičeva: 650 + 1000 = 1650 EUR

   - donacije – 200 EUR

Še enkrat en velik Bog lonaj za dar ob poplavah v višini 5000 EUR in za družino ob Lenartovem v višini 3650,88 EUR. Hvala.

To finančno poročilo je zgolj pavšalno. Natančno finančno poročilo, ki bo oddano na Ajpes bo računovodja pripravil do konca februarja.

 

 

Načrti za leto 2024

 

Gospodarsko

-  Zaključek obnove celotne Sebastjanove kapele in restavriranja stranskega oltarja sv. Sebastjana.

 

Pastoralno

      - Župnijsko enodnevno romanje v mesecu juniju.

          -  Imamo pa tudi vabilo na srečanje mednarodnega združenja sv. Lenarta, ki bo od 29. 6. do 3. 7. 2024 na otok Ischia blizu Neaplja.

-  Duhovne obnove – adventna, postna in pred župnijskim žegnanjem.

 Prvo sveto obhajilo – 26. 5. 2024.

-  Birma – 14. 9. 2024.

-  Oratorij – zaključek počitnic – 25. 8. – 30. 8. 2024

 

 

Delujoče skupine v župniji

Župnijski pastoralni svet in gospodarski svet, kateheti, ključarji, Karitas, zakonska skupina, animatorska skupina, dekanijski skavti, molitvena skupina Prenove v Duhu, molitvena skupina za duhovne poklice, pevski zbor, mladinski pevski zbor, skupina drvarjev, ministranti, bralci Božje besede…

Še vedno iščemo mežnarja ali mežnarico. Prav tako iščemo mežnarja ob pogrebih. Občasno nastane težava pri košnji in pri tem bi prosil za pomoč. Hvala g. Kristijanu Perasu in g. Silvu Muršecu, ki sta letos pomagala.

 

 

Zahvala

Preden izpostavim določene skupine ali posameznike, bi se najprej rad zahvalil prav vsakemu župljanu naše župnije. Hvala Vam za vse materialne in duhovne-molitvene darove za našo župnijo in mene kot župnika. Predvsem hvala vsem bolnikom, trpečim in preskušanim, ki svoje bolečine in trpljenje darujete za blagoslov naše župnije.

Hvala vsem skupinam za njihovo delovanje, predvsem voditeljem posameznih skupin.

Hvala stalnemu diakonu g. Darku Žmavcu in njegovi družini za vso pomoč. G. Darko se kot diakon vključuje v razne skupine in je prevzel vodenje molitvene skupine Prenove v Duhu, ministrantov, razred verouka in Župnijske Karitas. Hvala ge. Jasmini Breznik za vodenje župnijskega pastoralnega sveta in prav vsem članom župnijskega pastoralnega sveta in gospodarskega sveta. Hvala katehetom in katehistinjam – s. Pavlini, ge. Renati, g. Kristijanu in g. Darku. Hvala ge. Majdi Kuhar za vso pomoč v župnišču in njenemu možu Štefanu. Hvala g. Janku Jančiču za pomoč v zakristiji. Hvala organistom in zborovodkinji Mateji ter pevcem. Hvala organistu g. Maticu Mesariču, da skrbi in vzdržuje naše orgle. Hvala g. Gregorju Rusjanu in g. Luki Ferčecu ter animatorjem, da je nastal mladinski zbor. Hvala voditeljem animatorjev in oratorija Lei Kramberger, Hani Vinter in Timoteju Šumanu. Hvala dr. Andreji Padovnik za vodenje obnove Sebastijanovega oltarja ter Zavodu za varstvo kulturne dediščine in odgovorni restavratorki konservatorki ge. Nataši Kiš. Hvala vsem članom župnijske Karitas in prostovoljcem, ki pomagate pri razvozu evropske pomoči v hrani. Hvala ge. Romani Šuman za urejanje spletne strani in ge. Martini Polič za besede v uvodniku v župnijskem listu. Hvala g. Tonetu Godcu in g. Slaveku Šumanu za skrb, da streha na župnijski cerkvi nikoli ni bila predolgo odkrita. Hvala g. Gorazdu Zeleniku in ostalim, ki ste jima priskočili na pomoč. V tem letu sta imela veliko dela.

Hvala nadškofu dr. Francu Krambergerju za vse pozornosti in pobude, ki smo jih deležni bodisi preko darovanih maš, kot tudi vseh tistih molitev, ki jih nameni za blagoslov naše župnije.

Hvala predstavnikom civilne družbe in podjetjem za vso sodelovanje na različnih ravneh in ob različnih priložnostih v tem letu: občini Lenart – županu mag. Janezu Krambergerju, ostalim zaposlenim na občini in režijskemu obratu, Osnovni šoli Lenart - ravnatelju Osnovne šole Lenart g. Marjanu Zadravcu, Radiu Slovenske gorice – g. Maksu Kurbusu, Krativni Piki, Almaji, Gostilni 29, Kmečkemu turizmu Bunderla, g. Stanku Krambergerju in Društvu vinogradnikov Lenart, Društvu kmečkih žena in deklet Lenart, prostovoljnemu gasilskemu društvu Lenart, TBP Lenart, GTP Kramberger in Lešnik Lenart, Elektro Stiper in g. Robertu Stiperju, Soboslikarstvo Tolič in Marmor Granit Črnčec ter vsem izvajalcem obnovitveno-vzdrževalnih del.

Vsakemu izmed Vas en velik Bog lonaj za vse v tem letu 2023. Vsakega je še naprej naprošen, da doda svoj kamenček k življenju naše župnije. Vabljeni in naprošeni tudi, da posredujete predloge in pobude, župnija je Vaša in ne moja. Z skupnimi močmi lahko veliko dobrega naredimo za nas vse in duhovno življenje v naši župniji. Naj bo blagoslovljeno leto 2024.

 

Osebno se Vam moram zahvaliti za vse pozornosti, ki sem jih deležen skozi leto. Hvala tako za molitveno podporo, kot tudi materialno. V teh letih sem malo zanemaril duhovne vaje in dopust.

Vsak duhovnik je dolžan enkrat na leto opraviti duhovne vaje. Jaz nisem bil na duhovnih vajah niti enkrat odkar sem v Lenartu – torej 10. let. Nadškofija Maribor pripravlja duhovne vaje za duhovnike nadškofije od 25. do 28. 2. v Celju pri sv. Jožefu in na te duhovne vaje se bom prijavil.

 

Hvala za vse in naprošeni, da še naprej skupaj gradimo našo župnijo sv. Lenart v Slovenskih goricah.

Piškotke uporabljamo za izboljšanje naše spletne strani. Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information