Sv.Lenart.jpg

Misel

Če v srcu ni božjega ognja, njegove ljubezni, njegove miline, kako naj mi, ubogi grešniki, ogrejemo srca bližnjih?

papež Frančišek

KNUPLEŽOV KRIŽ

Kriz knuplezNa Jurovski cesti v Lenartu deluje kmetija, katero, kot je povedal sedanji lastnik 65 letni Srečko Knuplež, vodi Knupležov rod že več kot 300 let.

Danes na 9 ha veliki posesti gospodari sam Srečko, ki si ni ustvaril družine, a kljub temu ob skrbi za gospodinjstvo skrbi za pet krav in 7 prašičev. Kot pravi mu je kmetovanje, kateremu se je posvetil vso življenje, v veliko zadovoljstvo. Na tej posesti, ob nekdanji mašni poti, tako so nekoč rekli pešpotem, ki so bile bližnjice do določenih krajev, je stal Knupležov križ. Stal je ob cesti, ki je po travnikih in sadovnjakih iz smeri Jurovskega Dola vodila v Lenart. Kdaj in v kak namen je bil križ postavljen ni znano. Bil pa je večkrat obnovljen. Sam Srečko Knuplež ga je obnavljal že trikrat. Ker je bil križ ob neurju pred tremi leti podrt, poškodovan je bil tudi Križani, se je odločil za obnovo in ponovno postavitev. Križ je obnavljal na svoje stroške. Ker ima zgodovinski pomen mu je na pomoč s 1000 evri priskočila tudi občina Lenart, za kar se jim posebej zahvaljuje. Brezplačno je leseni del križa izdelalo Mizarstvo Zarnec, beton za podstavek pa podarilo Gradbeno podjetje Bernjak. Železno okovje, ki je vgrajeno v beton za pritrditev križa, je brezplačno izdelal že pokojni Friderik Lešnik. Obnovo močno načetih kipov Marije in Križanega, je opravil ljudski umetnik Albin Irgolič iz Sv. Ane v Slovenskih Goricah. Zakaj se je odločil za obnovo križa, oziroma za ponovno postavitev: »Kot sem že povedal, ta križ Bog ve od kdaj stoji na posesti. Za njega so skrbeli moji starši, ki so vodili kmetijo, zanj skrbim tudi jaz. Ne bi bilo prav, da bi bil križ za vedno odstranjen. Čeprav je trajala ponovna postavitev cela tri leta, sem vesel, da ga lahko spet občudujemo. Kdo ve, koliko popotnikov je v preteklosti, ko so še hodili peš, šlo mimo križa in se ob pogledu naj prekrižalo. Križ, ob katerem ni več poti, saj stoji osamljen, sodi v zgodovino in zato sem ga tudi ohranil. Vesel sem, da ga lahko danes naš župnik in dekan Martin Bezgovšek blagoslovi. Hvaležen pa sem vsem, ki so mi kakor koli pomagali pri ponovni postavitvi križa.«
Slovesna blagoslovitev križa, katerega je blagoslovil župnik in dekan Martin Bezgovšek, je potekala v nedeljo 30. septembra 2012. Ob tej priliki se je župnik in dekan zahvalil Srečku Knupležu, ki je kljub skrbi za kmetijo, poskrbel za ponovno postavitev križa, verskega znamenja, ki izpričuje, da so tod živeli verni ljudje.

Po končani blagoslovitvi je Srečko povabil vse navzoče na pogostitev, katero mu je pomagala pripraviti Jožica Zarnec.

Ludvik Kramberger

Foto: Damjan Župec

 

 

Piškotke uporabljamo za izboljšanje naše spletne strani. Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information