Sv.Lenart.jpg

Misel

Če v srcu ni božjega ognja, njegove ljubezni, njegove miline, kako naj mi, ubogi grešniki, ogrejemo srca bližnjih?

papež Frančišek

KAPELA V ŠETAROVI

20141010 155848

Za cerkvice po naših vaseh, še posebej pa za znamenja – kapelice, velja, da so nek izraz želje ljudi, da bi Boga, če se tako izrazimo, radi imeli za soseda, ali Marijo za sosedo. Pri teh kapelicah so se nekoč zbirali k šmarnicam. So pa te kapelice priložnost in izziv za povezanost med ljudmi in z Marijo. Ko iz ljubezni do nje skrbimo za krasitev njenega kipa ali podobe, ko prižigamo svečke, se vsakokrat obračamo nanjo z molitvijo, prošnjo in zahvalo.

Po 25-tih letih je tudi kapela v Šetarovi zopet klicala k obnovi, saj je bila nazadnje delno obnovljena v letih 1990-1991.

Kapela stoji na koncu vasi, na vaški gmajni in naj bi bila zgrajena nekje med letom 1886-1887. Je Kapela z zvonikom, ki ima čebulasto streho in je grajena v postbaročni maniri. Profilirana je na vogalih in pod streho. Okni sta rahlo zašiljeni. V notranjosti je leseni oltar, na katerem je kip Lurške Matere božje.

20141010 160441

Na podlagi predhodnega dogovora se je med podjetjem ŽIPO LENART D.O.O., katerega lastnik je IVAN KRAJNC VINIČKA VAS 4, direktorjem navedenega podjetja mag. Milanom Repičem, predstavnikom župnijskega pastoralnega sveta-Mihaelo Kocbek ter vaščani, dogovorilo za obnovo kapele, katera se nahaja na koncu vasi.

20141010 162809

Blagoslov obnovljene kapele je bil v petek 10. oktobra, katero je opravil ob navzočnosti številnih krajanov in gostov, rojak iz Šetarove upokojeni mariborski nadškof msgr. dr. Franc Kramberger in domači župnik - naddekan Martin Bezgovšek.

Na blagoslovitvi lepo obnovljene kapele so se zbrali številni krajani, ki so lahko upravičeno ponosni na opravljeno delo, saj so z minimalnimi sredstvi in z veliko truda obnovili kulturnozgodovinski spomenik, ki bo še dolgo okras in ponos kraja.

Dogodek je popestril Pihalni orkester MOL iz Lenarta, ki je nastopil na povabilo podjetja Žipo Lenart d.o.o..

Mihaela Kocbek

Piškotke uporabljamo za izboljšanje naše spletne strani. Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information