Sv.Lenart.jpg

Misel

Za Dan žena dobiš darilo,
ki ti srce bo vzradostilo,
na lička boš poljub sprejela,
in šopka zvončkov boš vesela,
ki ti ga dal iz svojih rok
bo tvoj ljubeči te otrok.

Postni čas 2021 v župniji

 

Na pepelnično sredo, 17. februarja 2021, smo pričeli letošnji postni čas, našo osebno in občestveno duhovno 40-dnevno pripravo na praznovanje velikonočnega tridnevja. To je čas, ki nas vabi, da bi v svojem življenju in mišljenju pogledali vase in se spreobrnili.

Post

Na pepelnično sredo se po cerkvah vsako leto opravlja obred pepeljenja. Duhovnik verniku na glavo simbolično posuje blagoslovljen pepel, s čimer se navzven pokaže notranja razpoložljivost vernika za spreobrnjenje oziroma poboljšanje življenja. Pepel je znamenje minljivosti in človekove krhkosti, saj se tudi on po smrti spremeni v prah in pepel. Vernemu človeku je pepel tudi znamenje pokore in prenovitve.

Obred pepeljenja je v naši cerkvi potekal v sredo, 17. februarja 2021, pri vseh sv. mašah in na 1. postno nedeljo.

 

Obred je potekal enako kot blagoslov sv. Blaža, skupna molitev in nato pepeljenje posameznikov brez izreka besed.

 

 

 Postni čas je spokorni čas. Kristjani v tem času pri bogoslužju in v zasebnem življenju več premišljujemo o pomenu Kristusovega trpljenja in njegove smrti na križu. Naše notranje prizadevanje v postnem času naj bi se na zunaj izražalo v poglobljeni molitvi, postu (odpovedi) in dobrih delih. Tudi Kristus se je pred nastopom javnega delovanja štirideset dni postil v puščavi.

 

Namen posta ni prvenstveno v odpovedi določeni hrani in pijači, ampak v spreobrnjenju srca in doseganju večje odprtosti za potrebe bližnjega ter v večji povezanosti z Bogom prek molitve.

 

 Postna postava

Cerkev za postni čas določa tudi posebne oblike spokornosti. Strogi post je na pepelnično sredo, 17. februarja 2021 in na veliki petek, 2. aprila 2021. Ta dva dneva se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta.

Samo zdržek od mesnih jedi je na vse petke v letu. Zunaj postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi zamenjati s kakim drugim dobrim delom pokore ali ljubezni do bližnjega. Zdržek od mesnih jedi veže vernike od izpolnjenega 14. leta.

Kadar je praznik (cerkveni ali državni) na petek ali je kakšna slovesnost v družini (poroka, pogreb...) post in zdržek odpadeta.

 

 

krizev potKRIŽEV POT
V postnem času kristjani več razmišljamo o Jezusovem trpljenju ter skrivnosti človeškega trpljenja in umiranja.

 

Križev pot bomo v župniji molili ob petkih ob 1800 uri, kot uvod v sveto mašo in ob nedeljah ob 945 uri.

 

 

Vabljeni, da ob postajah križevega pota razmišljamo in molimo po naših družinah.

 

 

 

Piškotke uporabljamo za izboljšanje naše spletne strani. Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information