Sv.Lenart.jpg

Misel

Poskusi vsak dan koga razveseliti - četudi si to le ti sam.

irska modrost

Svinčnik Zanj

Muzikal Svinčnik Zanj

 

V soboto,  4. maja 2013, zvečer je bila dvorana Doma kulture Lenart polna pesmi, glasbe, plesa in igre. Na ogled je bil muzikal z naslovom Svinčnik Zanj, ki so ga izvedli mladi iz Misijonske skupine Pridi. Gre za skupino 30 mladih posameznikov iz različnih koncev Slovenije, ki z navdušenjem in predanostjo povsem prostovoljno nastopajo, podarjajo svoj prosti čas in tako širijo idejo nesebične ljubezni in pomoči.

img 9745

Z muzikalom želijo predvsem približati lik blažene Matere Terezije, oznanjevati ljubezen med ljudmi in predvsem v mladih zbuditi čut za dobrodelnost in sočutje do bližnjih. Namen je, da bi se mladi in starejši zavedali, da lahko z malimi koraki, kot Mati Terezija, živimo pravičnost v ljubezni do bližnjih; da lahko skupaj spreminjamo svet, če vsak s svojimi talenti prispeva tisto, kar je v njem najboljšega. Naslov muzikala je vzet iz citata Matere Terezije, ki pravi: »Sem le droben in preprost svinčnik v Božji roki, ki svetu piše ljubezensko pismo.«

img 9780

 Zbrani prostovoljni prispevki po predstavi so bili tokrat namenjeni za misijone v Indiji. Polna dvorana, navdušeni obiskovalci in bučen aplavz so dokaz, da je predstava popolnoma uspela in da je velika večina obiskovalcev domov ni odšla ravnodušna. Iskrena hvala vsem, ki so pripomogli k izvedbi predstave, posebej pa še Občini Lenart za brezplačno uporabo Kulturnega doma.

img 9816

Če ste zamudili odlično predstavo v Lenartu, lahko naslednjo ujamete v nedeljo 26. maja ob 19.30 uri v Slomškovi dvorani v Mariboru. Več o muzikalu pa na spletni strani www.svincnikzanj.si.

img 9874

 

Več fotografij si lahko pogledate v fotogaleriji.

Fotografije: Damjan Župec

 

 

In še nekaj vtisov obiskovalcev po predstavi:

 Na muzikal sem šla bolj iz obveznosti, nameravala sem ga malo prespati, čeprav mi je vse o življenju matere Terezije bilo vedno zanimivo. Pa sem se spet zmotila, že po uvodu sem bila popolnoma zbujena, ti prodorni glasovi, kratek oris njenega dela, njena pomoč najbolj ubogim, njen pogum,… potem pa se res vprašam, zakaj pa jaz ne bi nič zmogla, kje je moj pogum, moja poklicanost, moja naloga...? Čas je za spremembe...

Otilija

 O muzikalih na splošno sem imel popolnoma zgrešeno predstavo – do sedaj se mi pač niso zdeli posebno zanimivi. Ampak to je bilo samo do sinoči. Izredno sem bil navdušen nad nastopom. Ne samo, da je bila vsebina izredno zanimiva, ampak tudi nastopajoči so izžarevali takšno energijo in navdušenje, da nas je kar potegnilo v predstavo, ki je zaradi tega vse prehitro minila. Mene je posebej nagovorilo  dvoje: najprej, da samo prisluhni svojemu srcu in boš vedel  v kaj in kam te kliče Gospod. Druga stvar pa je potreba, da se vprašaš in izprašaš ali dovolj storiš za vse  ljudi okrog sebi, tako v družini kot v svojem okolju in da pričneš delati nove korake v to smer.

Darko

 Mislim, da je ta predstava nagovorila sleherno srce, ki je bilo tokrat v dvorani. Bogu hvala tudi za vse solze, ki so nam spolzele po licih. Hvala za našo krščansko mladino, ki je tako požrtvovalna. V ušesih pa še vedno slišim njihovo pesem:

                       »Jezus ljubi svet po tebi,

                    tudi če si šibek v sebi!

                    Bodi Njemu ves predan,

                    majhen svinčnik Zanj!«

 Marija

 Mene osebno se je skozi cel muzikal dotaknilo to klicanje Boga, ki se mu včasih upiram, ne najdem dovolj moči ali pa enostavno iščem kakšen izgovor, da mi ne bi bilo potrebno narediti to za kar sem poklicana.

Božica

 Muzikal o Mariji Tereziji Svinčnik Zanj mi je bil zelo všeč...tako me je prevzel, da so mi kar solze pritekle. Počutila sem se ko Mati Terezija, ko je bila na tleh. Ampak se je vedno izročala Jezusu. To sem se zelo dobro naučila, ker jaz včasih obupam. Vedno delati vse stvari z Jezusom. In še nekaj, da je resnično imela toliko moči, da je šla za Njim da mu ni kljub vsemu odrekla. Moram pa še dodati, da sem imela občutek, da je Jezus res bil tam, saj so po meni šli sami mravljinci, sploh po rokah. Vedno mu bom predana - majhen svinčnik Zanj!

Jožica

 Muzikal Svinčnik zanj je bil čudovit, poln lepe glasbe, pesmi in besedila. Mladi s pevskim in plesnim talentom so ustvarili predstavo, v katero so vložili obilo truda. Vsem čestitke, da so pripravljeni svoje darove deliti za Jezusa. Vem, da so morali dobro preštudirati lik Matere Terezije in njeno ljubezen in da so ji tudi v življenju podobni. Vesela sem zanje in tudi Jezus jih je vesel. Pesem, ki s(m)o jo peli in ponavljali na koncu med dolgotrajnim aplavzom  polne dvorane, pa bi kar poslušala in poslušala. Veličastno!

Anica

 Enkratna, fantastična in nepozabna predstava. Uživala sem v vsakem trenutku in solzne oči sem imela že v prvem prizoru, ko je mati ob odhodu blagoslavljala malo Terezijo. Lepo prikazana življenjska zgodba blažene Matere Terezije, v kateri se lahko najde vsak. Vsi smo lahko oz. moramo biti majhen svinčnik v Njegovih rokah in pisati zgodbo ljubezni, miru, medsebojne pomoči in veselja – tukaj in zdaj! Tudi sam se čutim nagovorjeno – s Tvojo pomočjo bom zmogla, čeprav sem velikokrat šibka v sebi. Sprašujem se o poti, o načrtu, ki ga ima Bog pripravljenega zame. V meni še vedno odzvanjajo Jezusove besede: »Ali mi boš odrekla? Mi boš res odrekla?«Daj mi moči in poguma, da Ti bom sledila, kamorkoli me kličeš. Hvala vsem mladim iz Misijonske skupine Pridi, za veselje, za predanost, za navdih.

Milena

 Muzikal mi je bil zelo všeč, me je kar vso predstavo nagovarjal. Že ves dan mi odmevajo besede, ki so bile nekakšen refren celotne predstave: Jezus ljubi svet po tebi, tudi, če si šibek v sebi, bodi Njemu ves predan, majhen svinčnik zanj! :) Globoko v srcu mi ostajajo vsi prizori Terezije z Jezusom. Najbolj pretresljiv, meni osebno, ki me je ganil v globino, je bil tisti delček, ko Terezija in Jezus zaplešeta in ko jo On poboža po licu. Ostaja mi tudi veselje, od katerega so te sestre, na čelu s Terezijo, kar žarele. In še nekaj mi ostaja: tisti del predstave, kjer me je stiskalo od groze-delček, kjer hudi duh ponuja Tereziji vso slavo, bogastvo in moč tega sveta, samo da ne bi sledila Jezusu in poti, na katero jo je poklical. Ta Jezusova "ponudba" ni bila lahka in Terezija je slutila v svojem srcu, da bo težka in se je borila. In ko hudič ni zmogel opraviti zlepa, je pokazal svoj pravi obraz in je dobesedno napadel Terezijo. In tisti zadnji Terezijin "NE", ki je zadonel po dvorani, je bil pretresljiv. In še nekaj mi globoko odmeva v srcu, namreč Jezusove besede Tereziji, ko se je odločala. Jezus ji nežno ponavlja vprašanje oziroma jo ljubeče sprašuje: "Ali mi boš odrekla, mi boš res odrekla?"  Se mi je zdelo, da gre Jezusu ob tem vprašanju, že kar na jok..., ali pa se mi je to zdelo zato, ker je ob tem tudi meni šlo na jok... Skratka, predstava je bila čudovita, nagovarjajoča in res vredna ogleda! Vesela sem, da sem si jo smela ogledati.

Marinka

Piškotke uporabljamo za izboljšanje naše spletne strani. Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information