Sv.Lenart.jpg

Misel

Če v srcu ni božjega ognja, njegove ljubezni, njegove miline, kako naj mi, ubogi grešniki, ogrejemo srca bližnjih?

papež Frančišek

Zahvalna sv. maša ob jubilejih nadškofa dr. Franca Krambergerja, 29. avgust

 0

Gesla g. nadškofa msgr. dr. Franca Krambergerja, ki si jih je zadal na svoji duhovniški poti:

 

Gospod mene naj vidijo, tebe naj ljubijo.

 

Zgodi se tvoja volja.

 

Tebe, Boga, hvalimo!

 

68

 V domači župnijski cerkvi smo v nedeljo, 29. avgusta 2021, ob prisotnosti vseh posvečenih slovenskih škofov, predstavnikov družbeno-kulturnega življenja v občini in regiji, sorodnikov in župljanov naše župnije, praznovali tri visoke življenjske jubileje rojaka, upokojenega nadškofa msgr. dr. Franca Krambergerja.

1

7

Vse zbrane je pozdravil g. župnik Marjan Pučko, ki je med drugim dejal: Obletnici 60 let duhovniške in 40 let škofovske službe smo hoteli praznovati lansko leto, a je korona virus to preprečil. G. nadškof je lansko leto ob priložnosti dejal: “Če so olimpijske igre prestavili, lahko prestavimo tudi moje obletnice.” In tako smo naredili. Letos so olimpijske igre že za nami, zato je prav, da danes obhajamo Vaše obletnice. K tem lanskoletnim obletnicam letos dodajamo še dve obletnici, v septembru 15 let od imenovanja za prvega mariborskega nadškofa in metropolita ter 85. rojstni dan v mesecu oktobru.”

12

Pridigo med zahvalno sv. mašo je daroval mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl, ki je poudaril, da je dr. Franc Kramberger skromen človek in tako obhajamo te jubileje v takšnem vzdušju. “Nadškof Kramberger je bil človek služenja. … Je človek molitve in zaupanja v Boga. … Kot ravnatelj dijaškega semenišča in kot škof ordinarij je bil človek služenja, ki ni postavljal sebe v ospredje, ampak v ospredje postavljal Njega, ki mu je posvetil svoje življenje. … Dragi g. nadškof Franc. Hvala ti za več kot 30 letno vodenje naše škofije in pozneje nadškofije. Predvsem pa, hvala ti za pokončno nošenje križa, za vzgled tvoje vere in tvojega zaupanja v Boga.”

20

31

33

35

Ob koncu bogoslužja so slavljencu, nadškofu Francu, voščili:

- njegova sestra Marica Klemenčič, ki mu je voščila in ga pozdravila v imenu domačih,

40

- v imenu domačega župnijskega občestva mag. Jasmina Breznik, ki je voščilo zaključila: Hvaležni in ponosni smo, da smo del Vašega življenja in preprosto, radi Vas imamo. Bog Vas živi.”

42

V imenu domačih vernikov je nadškof Franc prejel kronogram, ki ga je sestavil sedaj že pokojni škof Jožef Smej.

4

- v imenu duhovnikov mariborske nadškofije generalni vikar Janez Lesnika,

44

- v imenu naše občine župan mag. Janez Kramberger, ki je med drugim povedal: “Leta 2005 je občinski svet sprejel sklep in vas imenoval za častnega občana naše in vaše rojstne občine. Leto dni kasneje vam je predsednik republike dr. Janez Drnovšek podelil državno priznanje. V imenu občine in v svojem imenu se vam želim iskreno zahvaliti za vso vaše delo, ki ste ga in ga še boste opravili. Želim vam trdnega zdravja in da vas dobri bog še čuva naprej.”

45

- v imenu širše lokalne skupnosti poslanec Franc Breznik in

46

- v imenu vzgojno izobraževalnega Zavoda Antona Martina Slomška dr. Andrej Flogie.

47

Nadškof dr. Franc Kramberger se je ob koncu vsem zahvalil z besedami: Kadar koli premišljujem o zahvali, se spomnim popevke, ki jo naši mladi tako radi prepevajo, z naslovom »Hvala«. Tudi sam nimam druge besede. Najprej hvala Bogu, da mi je dal moč, da me je postavil v to službo. Hvaležen sem za starše, štiri sestre in dva brata ter krščansko vzgojo, ki smo je bili deležni. Vse kar sem in premorem, je milost. Je duhovna dediščina, ki jo nosim v srcu.” Zahvalil se je škofom, še posebej pokojnemu pomožnemu mariborskemu škofu Jožetu Smeju in sedanjemu ordinariju Alojziju Cviklu za njegovo homilijo ter sobratom duhovnikom, predvsem pa domačemu župniku g. Marjanu Pučku s sodelavci ter častnemu dekanu g. Martinu Bezgovšku, ki ga je kot župnik rojstne župnije spremljal vse čas škofovske službe.

48

55

59

61

 Fotografije: Tadej Regent

Več fotografij si lahko ogledate v galeriji TUKAJ.


Prisluhni zahvalni sveti maši ob jubilejih upokojenega nadškofa dr. Franca Krambergerja TUKAJ.
 
Prisluhni pridigi med zahvalno sveto mašo ob jubilejih upokojenega nadškofa dr. Franca Krambergerja TUKAJ.
 
Prisluhni zahvalam in sklepu svete maše ob jubilejih upokojenega nadškofa dr. Franca Krambergerja TUKAJ.
 
 
Še nekaj detajlov iz nedeljske slovesnosti.
Predvsem kelih in mašni plašč sta imela posebno sporočilo in imata posebno mesto v življenju nadškofa Franca.
Kelih, s katerim je biseromašnik nadškof Franc maševal, je njegov novomašni kelih, ki so mu ga ob novi maši podarili brat in sestre. Načrt za kelih je izdelal slovenski arhitekt Jože Plečnik. 62
Na notranji spodnji rob so brat in sestra novomašniku vgravirali prošnjo, da se jih naj spominja pri mašnih daritvah. 63
Mašni plašč je za slovesnost posodila Nadškofija Maribor in je mašni plašč, v katerem je slovesnost na mariborskem letališču ob prvem obisku vodil sedaj že sv. Janez Pavel II.
 64
Nadškof Franc je namreč kar dvakrat gostil papeža Janeza Paval II. v Mariboru.
 
Prispevek o nadškofu dr. Francu Krambergerju v oddaji Obzorje Duha si lahko ogledate TUKAJ.

Piškotke uporabljamo za izboljšanje naše spletne strani. Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information