Sv.Lenart.jpg

Misel

Če v srcu ni božjega ognja, njegove ljubezni, njegove miline, kako naj mi, ubogi grešniki, ogrejemo srca bližnjih?

papež Frančišek

Zlata maša častnega naddekana Martina Bezgovška, 25. junij

zlata masa2 

V nedeljo, 25. junija 2023, smo se župljani ob 1000 zbrali ob praznovanju zlate maše (50 let duhovništva) častnega naddekana g. Martina Bezgovška.

Duhovniška pot g. Martina Bezgovšek je skozi vse duhovniško obdobje povezana s sv. Lenartom.

V duhovnika je bil posvečen 29. 6. 1973 v Mariboru. Kot je razvidno iz novomašne številke Družine je takrat bilo posvečenih 59 fantov iz celotne Slovenije.

Zlata masa6

Njegove novomašne podobice in novomašno geslo je bilo: Bog je ljubezen.

Zlata masa7

Po predvidevanjih sta spodnji fotografiji iz nove maše g. Martina.

Zlata masa9Zlata masa10

Po posvečenju ga je škof Maksimilijan Držečnik s 1. septembrom 1973 imenoval »v pomoč v dušnem pastirstvu g. Alojziju Žalarju, župniku pri sv. Petru pri Mariboru in g. Janku Kotniku, župniku pri sv. Lenartu v Slovenskih goricah«. Pomoč je bila vezana na tri dni (soboto, nedeljo in ponedeljek), ker je g. Martin Bezgovšek v tem letu še končeval študij na teološki fakulteti in bil t.i. nedeljski kaplan.

Zlata masa8

Ob zaključku študija je bil s 15. 7. 1974 nastavljen za kaplana v župniji sv. Lenart v Slovenskih goricah in dogovorno je še dve nedelji v mesecu pomagal pri sv. Petru pri Mariboru. Od smrti g. Janka Kotnika leta 1979 je bil župnijski upravitelj do leta 1982. Za župnika v župniji sv. Lenart je bil imenovan 21. 10. 1982. Škof dr. Franc Kramberger ga je 7. 11. 1982 umestil za župnika.

Zlata masa12Zlata masa11

Župnijo je vodil do 1. 8. 2019. V tem obdobju vodenje župnije je bil prodekan dekanije Lenart od  leta 1979 do leta 1996, dekan od leta 1996 do leta 2016 ter naddekan od leta 2011 do leta 2016. V tem času je tudi bil dekan svetovalec in član zbora svetovalcev škofu dr. Francu Krambergerju. V teh letih je v krajših obdobjih soupravljal in vodil župniji sv. Jurij v Slovenskih goricah in sv. Anton v Slovenskih goricah.

Leta 2014 je bil imenovan za častnega občina občine Lenart. Obrazložitev ob imenovanju lahko najdemo na spletni strani občine.

G. župnik Marjan Pučko je ob zlati maši izpostavil datum prvega duhovniškega dekreta, ki je bil isti dan, kot je po Božji previdnosti sedaj darovanje zlate maše...

G. Martin je v imenu župnije prejel zlatomašni plašč z grbom iz prve omembe Lenarta in pečatniki, ki krasijo tudi cerkveni strop.

 Zlata masa1

zlata masa10zlata masa13Zlata masa4

V imenu župnije smo čestitali in izročili manjšo pozornost tudi prisotni s. Maksimilijani Šuman, ki je letos obhajala 50 let od izreka večnih zaobljub pri sestrah Frančiškankah Brezmadežnega spočetja. Sestra Maksimilijana Šuman živi skromno življenje v Cetinju v Črni gori in je sicer nam nekoliko manj poznana, čeprav se v poletnih mesecih velikokrat vrača v domači kraj.

zlata masa11

Zlatomašnik si je za pridigarja izbral prodekana naše dekanije dr. Janka Görgnerja, ki je skozi svoj nagovor izpostavil »Tinekovo« sposobnost povezovanja, ne le znotraj župnišča, kjer je vsa ta leta živel skupaj z mamo, cerkve in župnije, temveč je znal prisluhniti in priskočiti na pomoč vsakemu, ki je to potreboval.

zlata masa21

Ob prošnjah so predstavniki različnih župnijskih skupin (ministranti, veroučenci, animatorji, zakonski skupini, Karitas, molitvena skupina in molitvena skupina Prenova v Duhu) zlatomašniku izročili simbolična darila.

Zlata masa3Zlata masa2

zlata masa25zlata masa27zlata masa29zlata masa31zlata masa33

zlata masa41

Ob koncu maše so zlatomašniku voščili še poslanec Franc Breznik, župan Občine Lenart mag. Janez Kramberger, predsednica krajevne skupnosti Lenart Petra Krepek Cafnik, Anton Žižek v imenu čebelarskega društva Sv. Trojica – Lenart, predstavnica skavtov Stega Slovenske gorice 1, Florjan Rajšp v imenu PGD Lenart ter ravnatelj Osnovne šole Lenart Marjan Zadravec.

zlata masa45zlata masa47

zlata masa49zlata masa50zlata masa51zlata masa52zlata masa54

Po maši je sledilo druženje zbranih z zlatomašnikom v Centru slovenskih goric, kjer je Štajerska hiša kulinarike pripravila kosilo, žlahtno kapljico pa Društvo vinogradnikov Lenart ter posamični vinogradniki.

zlata masa63zlata masa64

Bogata je duhovniška pot g. Martina Bezgovška, ki je 46 let skozi različne oblike duhovništva bila povezana z župnijo sv. Lenart v Slovenskih goricah.

zlata masa16

Veliko je skupnih poti, ki smo jih prehodili z g. Martinom Bezgovškom. Zato iskrena hvala vsem župljanom, ki ste s svojo udeležbo prispevali svoj kamenček sebe v dan hvaležnosti ob zlati maši g. Martina Bezgovška.

Predvsem pa hvala g. Martinu, da smo lahko skupaj obhajali njegovo zlato mašo.

Fotografije: Foto Askari

Več fotografij si lahko ogledate TUKAJ.

 

Piškotke uporabljamo za izboljšanje naše spletne strani. Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information