Sv.Lenart.jpg

Misel

Če v srcu ni božjega ognja, njegove ljubezni, njegove miline, kako naj mi, ubogi grešniki, ogrejemo srca bližnjih?

papež Frančišek

 

10. ORATORIJ ŽUPNIJE SV. LENART

 "Na tvojo besedo"

Na tvojo besedo uvodna

 

   Tudi letos je v naši župniji potekal oratorij in sicer med 14. in 18. julijem. Naslov je bil, kot ste lahko že prebrali, Na tvojo besedo, zgodba pa je govorila predvsem o apostolu Petru in njegovem življenju z Jezusom.

 

Oratorija se je udeležilo skoraj petdeset otrok, sestri Zaliki, ki ga je vodila, pa je pomagalo štirinajst animatorjev. Z animatorji smo se vsako jutro zbrali že ob osmi uri, da smo se pripravili na oratorijski dan in zmolili, otroci pa so prišli ob devetih. Pred začetkom oratorija smo si krajšali čas z bansi in igrami, ne smemo pa pozabiti na oratorijsko himno. Vsako jutro smo izvedli jutranjo molitev, tej pa je sledila oratorijska igra in uvod v katehezo. Molitev, igro in uvod v katehezo smo pripravili in vodili animatorji, katehezo pa prepustili izkušenim rokam sestre Zalike. Nato smo začeli z delom po skupinah (bilo jih je šest, v vsaki pa približno osem otrok in dva ali trije animatorji) – pogovarjali smo se o talentih in kako jih izkoristiti v dobro vseh, apostolih, papežu, župnijskih organizacijah itd. Skratka, bilo je pestro.20140714 123429

Seveda pa oratorij ni popoln brez delavnic, letos smo imeli štiri: barvanje kamnov, izdelovanje svečk, izdelovanje škatlic in pa glasbeno delavnico. Te izdelke smo razstavili v župnišču, ob koncu oratorija pa so jih otroci odnesli domov. Po delavnicah je sledila molitev, tej pa kosilo, ki smo ga že vsi nestrpno pričakovali.

20140714 123412

   Ko smo se nasitili in odžejali, smo začeli z veliko igro. V ponedeljek je potekala v parku, ampak smo se zaradi dežja morali preseliti v župnišče.

20140716 085907

V torek je dan potekal drugače, saj smo po jutranji molitvi in igri odšli na avtobusno postajo in se nato z avtobusom odpeljali na kopališče Banovci, kjer smo preživeli dan v vodi in dobri družbi.

V sredo je velika igra ponovno potekala v župnišču, povedati pa treba tudi, da nas je obiskala ekipa RTV Slovenije, ki je posnela nekaj utrinkov z oratorija in intervjuvala par otrok in animatorjev.

Za četrtek smo načrtovali vodne igre. Na kosilo smo se zato odpravili k gospodu in gospe Senekovič, ki sta nas pogostila z domačimi picami, nato pa nam še ponudila njihov vrt za izpeljavo iger. No, vodnih iger, ki smo jih pripravili animatorji sicer ni bilo, saj so bili otroci preveč zaposleni – gasilci so se pripeljali in jih zalili z vodo, to pa smo popestrili še z veliko količino vodnih balonov, ki smo jih že v ranih urah napolnili animatorji (verjetno ni potrebno poudariti, da v takšnih razmerah nismo ostali suhi).

V petek velike igre ni bilo, saj smo ob enih imeli zaključno mašo, pri kateri so otroci aktivno sodelovali. Pri maši smo se zahvalili vsem, ki so pripomogli h gladkemu poteku oratorija in razglasili zmagovalno skupino, ki je pri velikih igrah zbrala največ točk. Oratorij je bil za otroke tako zaključen, animatorji pa smo imeli še hitro refleksijo s sestro Zaliko, kjer smo se o tednu pogovorili in ga nekako ovrednotili.

   Po mojem mnenju je bil letošnji oratorij precej dobro izpeljan, kljub majhnemu številu animatorjev smo se znali organizirati, morebitne pomanjkljivosti pa bi morda našla v izpeljavi oratorijske igre in občasnih upadih energije animatorjev. Zaključne maše se je zaradi zgodnje ure udeležilo malo staršev, ampak zaradi spleta okoliščin prestavitev termina ni bila možna.

   Če zaključim – bil je zelo aktivno preživet teden, ogromno smo peli, se igrali in se na tak način tudi povezali z otroki. Upam, da so otroci kaj odnesli od katehez, prepričana pa sem, da jim bo druženje ostalo v lepem spominu.

Martina Fridl

HIMNA ORATORIJ 2014

 

 

Piškotke uporabljamo za izboljšanje naše spletne strani. Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information